Lahden Teollisuusseuran säännöt
1§
Yhdistyksen nimi on Lahden Teollisuusseura ry ja sen kotipaikka on Lahden kaupunki.
2§
Yhdistyksen tarkoituksena on olla teollisuuden ja liike-elämän alalla toimivien yhteisöjen ja yksityisten henkilöiden keskinäisenä yhdyssiteenä Lahdessa ja sen ympäristössä, jotta vaalittaisiin terveitä liikeperiaatteita sekä edistettäisiin taloudellista sekä yhteiskunnallista kehitystä paikkakunnalla. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää yleisölle avoimia esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia sekä tukee teollisuuteen ja liike-elämään liittyvää tutkimus- ja muuta toimintaa antamalla stipendejä
ja lahjoituksia, ei kuitenkaan jäsenilleen. Yhdistyksen tarkoitus ei ole voiton taikka muun välittömän taloudellisen ansion hankkiminen jäsenilleen.
3§
Yhdistyksen jäsenet ovat A- tai henkilöjäseniä. A-jäseneksi voi yhdistyksen hallitus hyväksyä oikeuskelpoisen yhteisön, joka harjoittaa elinkeinotoimintaa Lahdessa tai sen ympäristössä, ja joka suorittaa yhdistykselle vuosikokouksen päättämän liittymismaksun. A-jäseneksi hyväksytty on oikeutettu maksamaan liittymismaksun enintään neljässä yhtä suuressa vuotuisessa erässä. Jäseneksi pyrkivän on hakiessaan jäsenyyttä ilmoitettava, kuinka monessa erässä hän aikoo liittymismaksun maksaa.
Täysin maksettu liittymismaksu oikeuttaa A-jäsenen lähettämään kaksi työntekijäänsä tai hallintoelimiinsä kuuluvaa henkilöä yhdistyksen kokouksiin ja tilaisuuksiin. Siihen saakka, kunnes A- jäsen on maksanut liittymismaksun kokonaan, A-jäsen on oikeutettu lähettämään yhden työntekijänsä tai hallintoelimiinsä kuuluvan henkilön.
Kaikki saavutetut oikeudet säilyvät. A-jäsenet, jotka ovat yhdistyksen jäsenluetteloon merkittyinä, kun näiden sääntöjen hyväksymisestä päätetään, ovat oikeutettuja lähettämään yhdistyksen tilaisuuksiin ja kokouksiin yhden uuden henkilön aiempien lisäksi.
A-jäsen on velvollinen suorittamaan yhdistykselle vuosikokouksen vahvistaman jäsenmaksun.
A-jäsen voi koska tahansa maksaa yhdistykselle enintään neljässä yhtä suuressa erässä lisäpaikkamaksun, jonka määrän vahvistaa yhdistyksen vuosikokous.
Lisäpaikkamaksun maksanut A-jäsen on oikeutettu lähettämään yhdistyksen tilaisuuksiin ja kokouksiin yhden uuden työntekijänsä tai hallintoelimiinsä kuuluvan henkilön maksamaansa Lisäpaikkamaksua kohti aiempien lisäksi. Jos lisäpaikkamaksun osamaksu vastaa vähintään henkilöjäsenen jäsenmaksua, A-jäsen on oikeutettu lähettämään yhdistyksen tilaisuuksiin ja kokouksiin yhden uuden työntekijänsä tai
hallintoelimiinsä kuuluvan henkilön sen kalenterivuoden ajan, jona osamaksu on maksettu.
A-jäsen on velvollinen kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle ilmoittamaan lähettämiensä henkilöiden henkilötiedot ja samoin kuin muutokset heidän osaltaan.
A-jäsenen tämän 3 pykälän perusteella kulloinkin lähettämillä henkilöillä on yhdistyksen kokouksissa ja tilaisuuksissa puheoikeus, mutta ei tämän asemansa perusteella äänioikeutta.
A-jäsenen erottamisesta päättää yhdistyksen kokous.
Henkilöjäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka Lahdessa tai sen ympäristössä on tai on ollut teollisuuden tai liike-elämän palveluksessa tai joka muuten edistää 2 § mukaista Yhdistyksen tarkoitusta ja jota A-jäsen henkilöjäseneksi ehdottaa. Jos henkilöjäsen eroaa siitä toimesta jossa hän on ollut jäseneksi valittaessa, merkitään hänet samalla kertaa eronneeksi paitsi siinä tapauksessa, että hän jää eläkkeelle siitä toimesta. Jos eronneeksi merkitty jäsen välittömästi tämän jälkeen valitaan uudelleen yhdistyksen jäseneksi, ei
liittymismaksua ja jäsenmaksua siltä vuodelta peritä uudelleen.
Henkilöjäsen suorittaa vuosikokouksen päättämän liittymismaksun ja jäsenmaksun. Kaikki henkilöjäsenet hyväksyy ja erottaa hallitus.
4§
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu kolmeksi vuodeksi valittava puheenjohtaja ja neljäksi vuodeksi valittavat kahdeksan jäsentä, joista kaksi on vuosittain erovuorossa. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Kolmella ensimmäisellä kerralla erovuorossa olevat jäsenet valitaan arvalla.
Hallitus valitsee vuodeksi kerrallaan yhdistyksen toiminnanjohtajan sekä muut tarvittavat toimihenkilöt. Näiden ei tarvitse kuulua hallitukseen. Hallitus voi harkintansa mukaan perustaa keskuudestaan asioiden valmistelua varten valiokuntia tai toimikuntia.
Hallitus on päätösvaltainen, jos puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan lukien vähintään viisi jäsentä on saapuvilla. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni.
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi näistä yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Hallitus voi päättää yhdistyksen omaisuuden kiinnittämisestä ja panttaamisesta, sekä takaukseen menemisestä.
5§
Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
6§
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi-toukokuussa ja siinä käsitellään seuraavat asiat:
1) Esitetään toimintakertomus, tilit ja tilintarkastajien lausunto sekä vahvistetaan tilinpäätös.
2) Päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle.
3) Päätetään jäsenten liittymis- ja jäsenmaksun suuruudesta. Maksut voivat olla erisuuruiset toisaalta A-jäsenille ja toisaalta henkilöjäsenille.
4) Päätetään lisäpaikkamaksun suuruudesta.
5) Valitaan puheenjohtaja ja hallituksen muut jäsenet erovuoroisten tilalle.
6) Valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heille kaksi varatilintarkastajaa.
7) Käsitellään muut hallituksen tai jonkun jäsenen tekemät ehdotukset.
Asiat, jotka jäsenet haluavat esittää vuosikokouksessa käsiteltäviksi, on jätettävä kirjallisesti hallitukselle valmistelua varten niin hyvissä ajoin, että käsiteltäväksi esitetty asia voidaan mainita kokouskutsussa.
Yhdistyksen kokouksissa äänivalta on vain A-jäsenillä. Henkilöjäsenellä on yhdistyksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus.
A-jäsentä on yhdistyksen kokouksissa edustettava yhteisön nimenkirjoitukseen oikeutettu taikka asianmukaisen valtakirjan perusteella valtuutettu asiamies. Asiamies saa edustaa vain yhtä jäsentä.
Kullakin A-jäsenellä on aina vähintään yksi ääni ja yksi lisä-ääni kutakin kokonaan suorittamaansa liittymismaksua ja lisäpaikkamaksua kohti, kuitenkin korkeintaan 11 ääntä.
Kaikki saavutetut edut säilyvät. A-jäsenillä, jotka ovat yhdistyksen jäsenluetteloon merkittyinä, kun näiden sääntöjen hyväksymisestä päätetään, on yksi ääni aiempien lisäksi, kuitenkin korkeintaan 11 ääntä.
7§
Yhdistys kutsutaan koolle vähintään seitsemän päivää ennen jossakin paikkakunnalla ilmestyvässä sanomalehdessä julkaistavalla ilmoituksella tai kullekin jäsenelle lähetettävällä kirjeellä tai sähköpostilla jäsenten yhdistykselle ilmoittamalla osoitteella.
8§
Yhdistyksellä on oikeus ottaa vastaan testamentteja ja lahjoituksia sekä omistaa ja hallita irtainta ja kiinteää omaisuutta.
9§
Jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan, on sen varat luovutettava jollekin muulle lähinnä samaa tarkoitusperää ajavalle oikeuskelpoiselle järjestölle, jonka toiminta on yleishyödyllistä.
10§
Muissa kohdin noudatetaan yhdistyslain säännöksiä.